پیشخوان رصد منابع آب کشور رونمایی شد

آیین رونمایی از پیشخوان رصد منابع کشور با حضور وزیر نیرو و معاون وزیر در امور آب و آبفا در تاریخ 24 تیرماه 1402 برگزار شد.

آیین رونمایی از پیشخوان رصد منابع کشور با حضور وزیر نیرو و معاون وزیر در امور آب و آبفا در تاریخ ۲۴ تیرماه ۱۴۰۲ برگزار شد.

به گزارش برقآب، این پیشخوان در دسته پیشخوان‌های استراتژیک قرار دارد و دربردارنده اطلاعات پارامترهای منابع و مصارف آب و نیز هواشناسی بوده که برای استفاده مدیران کشور در سطوح مختلف بخش آب به منظور تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی منابع آب، طراحی و راه اندازی شده است.

 به گزارش شبکه خبری آب ایران، فیروز قاسم‌زاده، مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب در این آئین ضمن بیان این مطلب و نیز با اشاره به این که وزارت نیرو به عنوان متولی بخش آب کشور عهده‌دار تولید حجم زیاد و متنوعی از آمار و اطلاعات است، افزود: برای بکارگیری این حجم از آمار در سطح دانش و خرد سازمانی که نیازمند توسعه زیرساخت‌های جدید مبتنی بر اصول تحول دیجیتال می‌باشد، پیشخوان رصد منابع آب کشورراه اندازی شد.

 وی ادامه داد: پیشخوان رصد منابع آب از نظر زیرساخت نرم‌افزاری با به روزترین زبان‌های برنامه‌نویسی و با اصول طراحی نوین، در مراکز رصد دنیا تولید شده و علاوه بر قابلیت‌های یک پیشخوان پایا در سطح  استراتژیک از امکانات تعاملی نیز در برخی گزینه‌ها برخوردار است  که موتور تحلیلگر آن از قابلیت‌های چون تجمیع آمار سامانه‌های اطلاعاتی صنعت آب، تحلیل و به روز رسانی خودکار آنها را داراست.

شایان ذکر است: وزیر نیرو درمراسم رونمایی از پیشخوان رصد منابع آب کشور گفت: آب یکی از عناصر حیاتی رشد و توسعه کشورهاست که با توجه افزایش روز افزون تقاضای این عنصر حیاتی در جهان، ضرورت مدیریت هوشمندانه و دقیق آن بیش از پیش احساس می‌شود.

وزیر نیرو ادامه داد: در کشور ایران و در سال‌های پس از انقلاب اسلامی شاهد رشد و توسعه شتابانی در حوزه‌های مختلف هستیم که استمرار این روند توسعه بدون مدیریت مطلوب منابع آب امکان پذیر نخواهد بود.

محرابیان اضافه کرد: به طور نمونه ۴۵ سال پیش تعداد واحد‌های مسکونی کشور ۵.۷ میلیون واحد بود، اما اکنون بیش از ۳۰ میلیون واحد مسکونی دارای اشتراک آب در کشور داریم که حکایت از افزایش قابل توجه نیاز به آب شرب در کشور است.

وی افزود: در صنایع نیز در طول دهه‌های گذشته رشد قابل ملاحظه‌ای داشته‌ایم. به عنوان نمونه در حالی که ۴۵ سال قبل ظرفیت تولید فولاد کشور سالانه ۳۸۰ هزار تن بود، اکنون این ظرفیت به بیش از ۴۸ میلیون تن رسیده است.

وزیر نیرو در ادامه با اشاره به وضعیت تولید سیمان در سال‌های گذشته نیز افزود: همچنین در صنعت سیمان نیز در حالی که ۴۵ سال پیش سالانه ۳ میلیون تن سیمان تولید می‌کردیم، اکنون ظرفیت تولید سیمان کشور به بیش از ۹۰ میلیون تن در سال رسیده است.

محرابیان با بیان اینکه در بسیاری از حوزه‌ها در دهه‌های گذشته شاهد رشد و توسعه بوده‌ایم، افزود: با این وجود سرانه آب کشور طی سال‌های گذشته به شدت کاهش پیدا کرده است و در حالی که سرانه آب ایران در ۴۰ سال گذشته ۳۶۰۰ متر مکعب بود، سرانه آب شرب امروزه به کمتر از ۱۲۰۰ متر مکعب رسیده است.

وزیر نیرو در همین رابطه بیان کرد: این یعنی در حالی است که تحت تأثیر عوامل مختلف مانند کاهش نزولات جوی سرانه آب شرب کشور کاهش معناداری پیدا کرده است، از آنسو تقاضا برای برداشت آب به مراتب افزایش پیدا کرده است که این وضعیت نیازمند مدیریت دقیق و مبتنی بر داده‌ها و اطلاعات به روز از وضعیت آبی کشور است.

محرابیان با تأکید بر اینکه اگر اطلاعات دقیق از وضعیت منابع آبی کشور داشته باشیم، می‌توانیم مدیریت صحیح تری را بر منابع آبی اعمال کنیم، تصریح کرد: در جلسات متعددی که پیرامون ضرورت‌ها و نحوه مطلوب و دقیق مدیریت منابع آبی کشور داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که باید یک پیشخوان جامع از داده و اطلاعات آب کشور به صورت به روز و دقیق داشته باشیم که بتواند امکان مدیریت دائمی و پویا آب کشور را فراهم کند.

وی ضمن اشاره به اینکه سامانه پایش اطلاعات آبی کشور در واقع موتور تحلیل گر منابع آب کشور است، اضافه کرد: این سامانه به صورت پیوسته به روز‌رسانی می‌شود و آخرین اطلاعات و داده‌های آبی کشور را در حوزه‌های مختلف مانند شاخص منابع آبی، پوشش برف، وضعیت مخازن سد و… در اختیار مدیران کشور قرار می‌دهد.

وزیر نیرو با ذکر این نمونه که در این سامانه اطلاعات منفرد، زنجیره‌ای و ترکیبی سد‌های کشور قابل مشاهده است، گفت: علاوه بر اینکه این قابلیت امکان مدیریت مطلوب سد را برای ما فراهم می‌کند، همچنین به ما این اجازه را می‌دهد تا وضعیت سد‌های یک منطقه و حوضه آبریز را به صورت شبکه‌ای نیز در نظر بگیریم و مدیریت بهینه‌ای در این رابطه داشته باشیم.

محرابیان در ادامه بیان کرد: این سامانه همچنین با داده و اطلاعات دقیقی که از وضعیت منابع آب زیر زمینی کشور به ما می‌دهد، به ما اجازه می‌دهد در راستای جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز و حفظ سفره‌های آب زیر زمینی اقدامات مطلوب تری را در پیش بگیریم.

وی با تأکید بر اینکه پیشخوان رصد منابع آب کشور را باید گام بلندی در مدیریت مطلوب منابع آب کشور قلمداد کنیم، افزود: این سامانه می‌تواند مدیران منابع آب کشور را در صیانت از این عنصر حیاتی یاری کند.

در بخش دیگری از این نشست نیز “محمد جوانبخت” معاون آب و آبفای وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به ضرورت راه اندازی سامانه پایش گفت: این سامانه قادر خواهد بود آمار و اطلاعات دقیق از کمبود‌ها و داشته‌های آبی کشور را در حوزه‌های مختلف مانند آب‌های زیر‌زمینی و میزان نزولات جو جمع آوری و به ثبت برساند که در مجموع به مدیریت مطلوب منابع آب کشور در بخش‌های مختلف کمک شایانی می‌کند.