بازار سهم آب می تواند سبب انتفاع ذینفعان و ذی مدخلان در حوزه آب شود

مدیر بازار سهم آب استان قزوین گفت: بازار سهم آب صرفاً یک موضوع اقتصادی نیست بلکه با توجه به ماهیتی که موضوع آب دارد یک مکانیسم اقتصادی- اجتماعی است که سعی می کند به بهترین نحو ممکن انتفاع ذینفعان و ذی مدخلان در حوزه آب را تامین کند.

به گزارش خبرگزاری برقاب؛ به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه ای استان قزوین،بازار سهم آب می تواند سبب انتفاع ذینفعان و ذی مدخلان در حوزه آب شود.

محمد محجوب مدیر پروژه بازار سهم آب این استان در خصوص اهداف و نقش بازار آب اظهار داشت: بازار سهم آب یک موضوع صرفاَ اقتصادی نیست بلکه با توجه به ماهیتی که موضوع آب دارد یک مکانیسم اقتصادی- اجتماعی است که سعی می کند به بهترین نحو ممکن انتفاع ذینفعان و ذی مدخلان در حوزه آب را تامین کند.

وی ادامه داد: باید در دوران آزمایشی اجرای این طرح اثرات بازار سهم آب را روی محورهای محیط زیست، اقتصاد، علوم اجتماعی، کشاورزی و آب بررسی کنیم.

محجوب تصریح نمود: به دلیل وجود پدیده ای به نام تراژدی منابع و منافع مشترک، تمایل به صرفه جویی در مصارف کشاورزی که بر اساس آمار و اطلاعات موجود بین ۸۵ تا ۹۰ درصد آب مصرفی را به خود اختصاص داده است، وجود ندارد، زیرا آب صرفه جویی شده نه قابل فروش بوده و نه به شارژ سال آینده کشاورز انتقال پیدا می کند و از سوی دیگر نیز امکان توسعه اراضی زیر کشت وجود ندارد.

مدیر بازار سهم آب با اشاره به چگونگی عملکرد این بازار ادامه داد: آب حاصل از صرفه جویی توسط کشاورزان و همه بهره برداران وارد بازار آب می شود و قرار نیست هیچ چاه جدیدی حفر شود، البته این صرفه جویی به معنای کاهش سطح کشت و یا کاهش میزان تولید نیست، بلکه آب صرفه جویی شده حاصل از افزایش بهره وری و استفاده از شیوه های نوین آبیاری بوده که کشاورز می تواند با فروش این میزان آب صرفه جویی شده، انتفاع اقتصادی ببرد.

محجوب با اشاره به این موضوع که ارزش ذاتی آب متاسفانه دهه ها است که مورد بی توجهی قرار گرفته، تصریح کرد: وقتی نظام مبادله آبی که سال ها در زیر پوسته جامعه وجود داشته به شکل شفاف و آشکار و در یک بستر قانونی صورت بگیرد، دولت می تواند جامعه را برای کشف ارزش ذاتی آب آماده نماید، یعنی دولت می تواند از طریق اجرای این پروژه و تکاپوی اجتماعی که بین طبقات مختلف نقش خواهد بست عملاَ جامعه را برای پذیرش میزان ارزش ریالی آب در هر منطقه به فراخور شرایط سفره های آب زیرزمینی آماده کند.

مدیر پروژه بازار سهم آب استان قزوین خاطرنشان کرد: انتفاعی که اکوسیستم و محیط زیست از اجرای این پروژه خواهد داشت، این است که در کلیه مبادلات آبی انجام شده سهمی تحت عنوان حفاظت از آبخوان لحاظ می گردد، که این میزان در سفره های آب زیرزمینی حفظ و حراست می شود.

محجوب در خصوص لزوم شرط لازم برای ورود به بازار سهم آب بیان داشت: داشتن کنتور هوشمند کالیبره به منظور رصد میزان آب برداشت شده از چاه ها شرط لازم برای حضور در بازار آب بوده و کنتورها باید حتماً گواهی صحت عملکرد و گواهی کالیبراسیون داشته باشند.

مدیر بازار سهم آب ادامه داد: بازار آب یک اقدام نوآورانه بوده و طبعاً این پروژه باید با برنامه زمانبندی از نظر اجراء و بازخوردهای میدانی که صورت می گیرد در یک فرایند اصلاح مداوم جهت بهبود قرار گرفته و نقاط قوت و ضعف آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

محجوب با اشاره به اهمیت شفاف سازی و ایجاد اعتماد میان حاکمیت حوزه آب و بهره برداران گفت: باید مکانیسمی ایجاد کرد که اطلاعات مبادله ای در حوزه بازار سهم آب در اختیار عموم مردم قرار بگیرد که در راستای این هدف نیز نرم افزاری طراحی شده که قابلیت بهره برداری از آن برای شفاف سازی مبادلات برنامه ریزی شده است.

مدیر پروژه بازار سهم آب در پایان ابراز امیدواری کرد که اجرای بازار سهم آب در کشور به شکلی پیش برود که به حفظ و نگاهداشت از منابع آبی کشور کمک نماید.

شایان ذکر است از زمان راه اندازی بازار سهم آب در استان قزوین تاکنون تعداد سیزده معامله قطعی با حجم تجمعی ۶۳۰ هزار مترمکعب اّب در این بازار انجام شده است.