برگزاری سمینار اثرات زیست محیطی سد جیرفت بر پهنه جازموریان

سمینار بررسی اثرات زیست محیطی سد جیرفت بر پهنه جازموریان با حضور مسئولین سایر دستگاه‌های اجرایی و معاونین، مدیران و کارشناسان شرکت آب منطقه‌ای کرمان به منظور بررسی نیاز آبی پایین دست پهنه جازموریان برگزار شد.

به گزارش برقآب، به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه ای کرمان، سینا روزبهانی سخنگوی این شرکت از برگزاری سمینار بررسی اثرات زیست محیطی سد جیرفت بر پهنه جازموریان با تلاش مدیریت تحقیقات، برنامه ریزی و بررسی های اقتصادی شرکت خبر داد و افزود: در این پژوهش که با همکاری دکتر غضنفری مقدم عضو هیئت علمی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته انجام شده است، نقش وجود و یا عدم وجود سد جیرفت در میزان جریان سطحی موثر در آبگیری پهنه جازموریان مورد بررسی قرار گرفت. در این طرح از طریق مدلسازی بارش-رواناب، بیلان حوضه آبریز سد مدلسازی شده است.

مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای کرمان گفت: با توجه به نتایج اجرای مدل بارش رواناب و همچنین نفوذپذیری بالای خاک بستر حوضه، سهم تلفات در مسیر جریان سطحی به مراتب زیاد بوده و حجم زیادی از بارش به صورت نفوذ به جریانات زیر سطحی و در نهایت به آبخوان های زیرزمینی وارد می شود. نفوذپذیری بالای بستر حوضه باعث می شود که جریانات با دبی کم هرگز از حوضه آبریز بالادست سد جیرفت به پهنه هامون جازموریان نرسیده و تنها سهم تغذیه آب های زیرزمینی را ایفا می کنند.

سینا روزبهانی در ادامه تصریح کرد: تغییرات پوشش گیاهی نشان می دهد که با وجود خشکسالی های متعدد، پوشش گیاهی در منطقه در ۲۰ سال اخیر افزایشی بوده که این موضوع نشان دهنده استفاده از آب های زیرزمینی به منظور افزایش سطح زیر کشت کشاورزی می باشد. در نتیجه تقاضای آب برای کشاورزی بخش زیادی از حجم آب نفوذ یافته در اثر بارش های صورت گرفته به مصرف رسیده است.

وی اظهار داشت: تعدد دفعات و همچنین بزرگی مساحت های آبگیری شده پهنه جازموریان در سالهای پس از احداث سد جیرفت نشان می دهد آبگیری سد تاثیری بر آبگیری پهنه نداشته و وجود و یا عدم وجود بارندگی های شدید و در نتیجه شکل گیری سیلاب در آبگیری پهنه نقش بسیار پررنگ تری دارد و سهم رواناب حاصله از رخداد بارندگی در زیر حوضه ها نشان می دهد که بیشترین سهم از آبگیری پهنه هامون جازموریان را حوضه میانی نزدیک به پهنه داشته و سهم حوضه آبریز بالادست سد جیرفت ۱۴ درصد از بخش غربی حوضه آبریز جازموریان می باشد که با درنظر گرفتن سهم حوضه شرقی این عدد به نزدیک ۷ درصد می رسد.

سینا روزبهانی در پایان گفت: مدل بیلان حوضه جازموریان نشان می دهد که میزان بارش در این حوضه ۳۹۰۵ میلیمتر است که از این مقدار ۳۱۱۲ میلیمتر سهم تبخیر، ۷۲۱ میلیمتر سهم نفوذ و ۷۲ میلیمتر هم تبدیل به رواناب شده است و در نتیجه ۷۹۳ میلیمتر منابع آب تجدید پذیر حوضه بوده که ۹۰ درصد سهم نفوذ و ۱۰ درصد نیز متعلق به رواناب سطحی بوده است و لازم به ذکر است میزان تبخیر در حوضه آبریز سد جیرفت ۷۹ درصد از کل بارندگی می باشد.