مطالبه‌ای که با آبرسانی به مرزی ترین شهرهای خوزستان سرانجام یافت

موضوع آبرسانی به روستاها و شهرهای دارای تنش آبی از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم به عنوان دغدغه‌ای جدی مطرح شد، به همین منظور تلاش‌های فراوانی جهت توسعه و پایداری آب آشامیدنی در استان خوزستان توسط دولت صورت گرفت؛ طی برنامه‌های عملیاتی دولت سیزدهم تاکنون عملیات آبرسانی به 1753 روستای خوزستان اجرایی شده است و انتظار می‌رود طبق برنامه‌‌های پیش‌بینی شده این فرآیند تا پایان سال‌جاری در 2500 روستای دیگر استان عملیاتی شود.

به گزارش برقآب، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، یکی از پروژه‌های مهم آبرسانی به مرزی ترین نقاط در کشور و خوزستان، ابر پروژه آبرسانی غدیر است که از ۱۰ سال پیش در خوزستان آغاز شد، این طرح به عنوان بزرگترین طرح آبرسانی خاورمیانه در دولت سیزدهم با جدیت تمام کلید خورد و با کیفیت و کمیت مطلوبی به سرانجام رسید.
این طرح در یک‌سال نخست دولت سیزدهم، با دستور رییس جمهور و تزریق بودجه ویژه به آن شتاب زیادی گرفت.
این طرح بزرگ برای افق ۲۵ ساله و تامین آب با دبی ۲۰ متر مکعب بر ثانیه برای ۲۶ شهر و ۱۶۰۰ روستای خوزستان در نظر گرفته شده بود که به لحاظ کمی ۱۰۰ درصد و به لحاظ کیفی ۵۰ درصد درشبکه آبرسانی استان اثرگذار است.
شرکت آبفای خوزستان از این رقم پیشی گرفته است و با حمایت‌هایی که از سوی دولت انجام گرفته تاکنون به ۱۷۵۳ روستا در استان در مدت ۲ سال اخیر آبرسانی انجام داده است.
طرح عظیم آبرسانی غدیر، در حال حاضر آب شرب مورد نیاز شهرهای اهواز، آبادان، خرمشهر، دشت آزادگان و بیش از ۱۰۰۰ روستای اطراف را تامین می‌کند و مقرر است در سال آینده این طرح توسعه یابد.
برای اجرای این طرح که از مصوبات استانی سفر هیئت دولت سیزدهم به خوزستان بود، در ابتدا یک بازه زمانی سه ساله تعریف شد، اما با تلاش‌ انجام‌شده طرح میان مدت آن در کمتر از یک‌سال محقق شده است.
برای این طرح، تاکنون ۲۰ هزار میلیارد ریال هزینه شده که ۱۲ هزار میلیارد ریال آن از محل اسناد خزانه تامین شد. طرح آبرسانی غدیر شامل سه زیر پروژه احداث ایستگاه پمپاژ w۲ شبکه آبیاری دز و خطوط انتقال از ایستگاه پمپاژ مذکور تا ایستگاه پمپاژ ام الدبس به طول ۷۸ کیلومتر، توسعه ایستگاه پمپاژ ام الدبس و تکمیل و توسعه ایستگاه پمپاژ شهید چمران است.
یکی از نهضت‌های دولت سیزدهم توسعه و پایداری آبرسانی در سطح کشور و استان است که در خوزستان این اقدام بسیار گسترده و چشم گیر بوده است.

توسعه آبرسانی در قالب طرح محرومیت زدایی در خوزستان
در این باره “محمدرضا کرمی‌نژاد” مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان با اشاره به اهتمام جدی دولت سیزدهم برای توسعه آبرسانی افزود: اقدامات این دولت به منظور تامین آب شرب پایدار در روستاهای دارای تنش آبی خوزستان بی‌سابقه است.
وی با اشاره به اهتمام جدی دولت سیزدهم برای به حداقل رساندن تعداد روستاها و مناطق محروم دارای تنش آبی در کشور، ادامه داد: طرح محرومیت‌زدایی در قالب قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) از ابتدای دولت سیزدهم با پشتیبانی مجلس شورای اسلامی در پنج محور تدوین و مراحل اجرایی آن در کشور آغاز شده است.
مدیرعامل آبفای خوزستان اظهار داشت: سهم استان خوزستان از ۱۰ هزار روستا در سطح کشور در قالب طرح محرومیت‌زدایی، آبرسانی به ۱۸۹ روستای دارای تنش آبی با اعتباری بالغ بر ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است که این روستاها تاکنون از آب شرب سالم و پایدار برخوردار نبوده‌اند.
کرمی‌نژاد با اشاره به امضای تفاهم‌نامه میان شرکت آبفا و بسیج سازندگی سپاه ولی عصر(عج) افزود: عملیات اجرایی آبرسانی به روستاهای واقع در شهرستان‌های شادگان، آبادان، کرخه و اندیکا در حال انجام است و تاکنون ۶ میلیارد ریال از مبلغ کل قرارداد نیز تامین شده است.
وی با اشاره به اینکه این طرح از سال گذشته در استان کلید خورده است گفت: عملیات آبرسانی به تمام ۱۸۹ روستای این استان در قالب طرح محرومیت‌زدایی سپاه قرار است حداکثر طی ۲ سال به بهره‌برداری برسد و با توجه به اینکه این طرح‌ها مشکلی در تامین اعتبار ندارند، انتظار می‌رود این طرح‌ها با سرعت زیاد و پیش از زمان مقرر تکمیل شوند.
همراهی سپاه برای توسعه آبرسانی در خوزستان
قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه خوزستان، بنا به دستور فرماندهی کل سپاه پاسداران، برای رفع تنش‌ آبی در مناطق محروم خوزستان به کمک دولت آمده است.
سرتیپ پاسدار “محمود معین پور” جانشین قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه خوزستان در این خصوص بیان کرد: با روی کار آمدن دولت سیزدهم طرح‌های آبرسانی به روستاهای خوزستان سرعت گرفته است و در حال حاضر ۱۷۰۰ روستای خوزستان از آب شرب پایدار بهره‌مند شده‌اند.
وی گفت: برای تحقق این مهم ۵۴۰ کیلومتر لوله کشی، ۲۵ ایستگاه پمپاژ در ۱۷ شهرستان و ۴۰۴ روستا احداث، ۲۳ حلقه چاه در هشت شهرستان ایجاد و ۷۰ تصفیه‌خانه لایروبی شده است.
سرتیپ پاسدار معین پور با اشاره به اینکه سپاه در پروژه‌های زیادی در کنار دستگاه‌های مختلف کمک می‌کند، اظهار داشت: تا زمانی که لازم باشد سپاه در کنار شرکت آبفای خوزستان برای آبرسانی به مناطق مورد نیاز کمک خواهد کرد.

آبرسانی به ۱۰۰ روستای خوزستان به صورت ماهانه
دولت انقلابی و مردمی سیزدهم برای تحت پوشش قرار دادن مناطق مختلف استان از آب شرب پایدار رکورد زنی کرد و هر ماه چندین پروژه آبرسانی در استان مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب خوزستان با بیان اینکه به طور میانگین ماهانه ۱۰۰ روستای خوزستان در دولت سیزدهم تاکنون آبرسانی شده است، افزود: آب شرب ۱۷۵۳ روستای خوزستان در مدت دو سال تامین و پایدار شده است.
محمدرضا کرمی نژاد با اشاره به وجود ۴۴۰۰ روستای دارای تنش آبی در خوزستان افزود: به دلیل تنش آبی ایجاد شده در استان به ویژه در روستاها و شهرهای پایین دست سد کرخه، از دو سال گذشته تصمیماتی برای حل مشکل آب روستاهای خوزستان در سطح ملی گرفته شد.
مدیرعامل شرکت آبفای خوزستان ادامه داد: آبرسانی و ارتقای وضعیت آب شرب ۲۵۰۰ روستای باقی مانده استان نیز بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده تا پایان امسال اجرایی می‌شود تا پرونده آبرسانی به روستاهای خوزستان یکبار برای همیشه بسته شود.

ابر پروژه آبرسانی غدیر افتخاری دیگر در دولت سیزدهم
“عباس صدریان” مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان افزود: در طرح غدیر سه چشم‌انداز کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تعریف شده است که در راستای اجرای طرح میان مدت با دستور رییس جمهور و وزیر نیرو آبرسانی به غرب و جنوب استان با اولویت و سریعترین زمان ممکن انجام گرفته است.
وی گفت: از مهر ماه سال ۱۴۰۰ کارشناسان و مدیران سازمان آب و برق برای تحقق وعده رئیس جمهور به مردم خوزستان در زمینه تامین آب آشامیدنی مناسب وارد عمل شدند و در ابتدا بازه زمانی سه ساله برای اجرای آن تعریف شد که خوشبختانه با تلاش‌های صورت گرفته این قسمت از طرح کمتر از یکسال محقق شد.

تزریق آب دز به طرح غدیر رویایی بود که محقق شد
مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: با توجه به هزینه بر بودن اجرای طرح انتقال آب دز به غرب استان در راستای اجرای طرح غدیر همواره یک رویا برای کارکنان سازمان آب و برق خوزستان محسوب می‌شد ولی با دستور و حمایت‌های دولت و شخص رئیس جمهور این رویا محقق شد.
وی گفت: برای اجرای طرح میان مدت غدیر خوزستان سه طرح انتقال آب دز به شریانهای اصلی غدیر، تقویت ایستگاه پمپاژ ام دبس و تقویت ایستگاه پمپاژ شهید رجایی در دستور کار قرار گرفت.
مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: قرارگاه خاتم به عنوان مجری طرح انتخاب شد و این سازمان کوتاه‌ترین مسیرها را برای آن طبق نقشه‌های کارشناسی انتخاب کرد.
وی گفت: تامین آب با دبی ۲۰ متر مکعب بر ثانیه برای افق ۲۵ ساله این طرح تعریف شد که با کار جهادی این سازمان این دبی که قرار بود ۲۵ سال آینده تامین شود از هم اکنون تامین شده است و مردم خوزستان ۲۵ سال زودتر از موعد مقرر به آب مورد نیاز خود دست یافتند.

افزایش کیفیت آب در شهرهای جنوبی و غربی خوزستان
در فاز میان مدت طرح غدیر برخی شهرستان‌های جنوبی و غربی خوزستان که از سد کرخه آب شرب دریافت می‌کردند و شوری و سختی آب در این مناطق بسیار بالا بود از طریق سد دز آب دریافت کرده‌اند.
این شهرستان‌های شامل اهواز، شادگان، دشت آزادگان، حمیدیه، آبادان، خرمشهر و هویزه هستند که در فاز بلند مدت تعداد بیشتری از شهرستان‌های خوزستان زیر پوشش این طرح قرار خواهند گرفت تا کیفیت آب در سایر مناطق نیز افزایش یابد.
جهاد برای آبرسانی به مناطق دیگر استان همچنان ادامه دارد و طبق گفته شرکت آبفای خوزستان تا پایان امسال جشن پوشش صد درصدی شهرهای استان برگزار خواهد شد و این در حالی است که خوزستان در سطح کشور با آبرسانی به بیش از ۱۰۰۰ روستا پیشتاز است.
توسعه آبرسانی در گسترده خوزستان با جغرافیای پراکنده، افتخار زرینی در پرونده‌کاری دولت سیزدهم است.