تابستان سختی را در پیش رو خواهیم داشت.

عباسعلی کحال، مدیر دفتر روابط عمومی و آموزش همگانی و مسئول امور فرهنگی ودینی آبفای کاشان) در گفتگو با پورتال خبری کاشان با اشاره مختصری به وضعیت منابع آب درکشور ومنطقه خودمون کاشان وآران وبیدگل (یا به عبارتی دیگر دشت کاشان) گفت: آب پایه ای ترین منبع طبیعی و حیاتی ترین ماده تضمین کننده زندگی […]

عباسعلی کحال، مدیر دفتر روابط عمومی و آموزش همگانی و مسئول امور فرهنگی ودینی آبفای کاشان) در گفتگو با پورتال خبری کاشان با اشاره مختصری به وضعیت منابع آب درکشور ومنطقه خودمون کاشان وآران وبیدگل (یا به عبارتی دیگر دشت کاشان) گفت: آب پایه ای ترین منبع طبیعی و حیاتی ترین ماده تضمین کننده زندگی بر کره زمین است، وضعیت منابع آب و شیوه‌های مصرف، آینده بشر را با بیم ها و امیدهایی همراه کرده است، تا آنجا که می توان گفت که یکی از بزرگترین مشکلات جامعه بشری در عصر حاضر به دست آوردن آب کافی و با کیفیت است.
کشور ما از لحاظ جغرافیایی، در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده است و کم آبی یک واقعیت سرزمینی است، از طرفی رشد بی رویه جمعیت و گسترش بخش‌های کشاورزی و صنعت موجب افزایش تقاضا و سبب ایجاد بحران های جدی در حوزه ی منابع آب شده ، در بسیاری از نقاط کشور با چالش‌ها و مشکلاتی در حوزه حفاظت و استفاده صحیح از منابع آبی دست به گریبان هستیم، چالش‌هایی که می‌تونه مخاطرات اساسی برای ادامه زندگی به همراه داشته باشه متوسط بارندگی در ایران یک سوم متوسط میزان بارندگی درجهان و در گذشته در حدود ۲۵۰ میلی‌متر در سال بوده است که در سال های اخیر به حدود ۲۰۰ میلیمتر در سال کاهش یافته است.
جالبه بدونید در منطقه ما میزان بارندگی در شرایط عادی و نرمال یک دوم کشور ویک ششم جهان است (بطورمتوسط۱۳۴ میلی متر درسال)، از طرفی تبخیر هم در منطقه ما ۲۳۰۰ میلی متر درسال هست . میزان ذخیره آب(یا اصطلاحا آورده ی) ما در دشت کاشان سالیانه ۴۰۰میلیون مترمکعب هست، درحالیکه میزان برداشت ما ۴۴۰ میلیون مترمکعب(یعنی اینکه ما سالیانه ۴۰میلیون مترمکعب ازمنابع آب استراتژیک مون که میلیون ها سال طول کشیده تا ذخیره شده را اضافه برداشت میکنیم).
باز متاسفانه میزان بارش ها در سال زراعی جاری ۶۴/۷ میلی متر گزارش شده(که نسبت به مشابه سال قبل۶۷ درصد ونسبت به دراز مدت۴۹ درصد کاهش بارندگی در حوزه آبریز دشت کاشان داشتیم (و این یعنی فاجعه) و طبیعتا تابستان سختی را در پیش رو خواهیم داشت ودرصورت عدم صرفه جویی مشکلاتی را درتامین آب شرب بویژه درروستاهها خواهیم داشت.
خب بپردازیم به موضوع اصلی برنامه ” مدیریت مصرف” وضعیت منابع آب رو در کشور و منطقه خودمان بررسی کردیم برای عبور از بحران خشکسالی و کم آبی چند راهکار وجود دارد،
بخشی از این راهکارها: عملیاتی و مهندسی است (مثل اصلاح شبکه وانشعابات، مدیریت مخازن، تله متری ، هوشمندسازی وکنترل فشار و سایر موارد) که دوستان ما در حوزه های مختلف فنی و مهندسی درستاد و شهرهای تابعه به صورت مداوم و با جدیت وتلاش مضاعف در حال پیگیری و انجام اون هستند که موضوع بحث امروز ما نیست.
راهکار بعدی که بیشتر در حوزه ی کاری ما و در واقع از شرح وظایف دفتر روابط عمومی و آموزش همگانی و امورفرهنگی ودینی شرکت آبفا ست رو بصورت اجمالی ومختصر بهش اشاره میکنیم.
اگه خواسته باشیم تعریفی رو از مدیریت مصرف داشته باشیم میتونیم بگیم(مدیریت مصرف مجموعه ای از روش ها و اقداماتی است که به منظور بهینه سازی انرژی به کار گرفته میشه) حالا چه در آب و برق و سوخت و سایر منابع خدادادی
خوشبختانه در شرکت آبفای کاشان از همون ابتدای تاسیس شرکت، در کنار اقدامات عملیاتی وفنی، به منظور بالا بردن سطح سواد آبی و افزایش میزان مسئولیت پذیری آحاد جامعه نسبت به موضوع مصرف آب ، اقدامات فرهنگی متناسب با اقشار مختلف جامعه انجام شده که براساس نتایج به دست آمده وبررسی های انجام شده وآمار وارقام موجود طی سالیان گذشته علیرغم افزایش تعداد مشترکین آبفا ما شاهد کاهش ۵ درصدی مصرف آب شرب در بخش خانگی بودیم.
و اما اقدامات فرهنگی:
عرض کردم خدمتتون برای انجام فعالیتهای فرهنگی گروههای هدف را شناسایی و متناسب با اقشار مختلف جامعه برنامه های فرهنگی را پیگیری وانجام دادیم.
مهمترین گروهی که مورد هدف ما بود کودکان ونوجوانان (ازمهدکودک تا مقطع متوسطه)(شاید حدود۵۰درصد از فعالیتهامون را اختصاص دادیم به دانش آموزان)
بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که با مدیریت آموزش و پرورش شهرستان‌های کاشان و آران و بیدگل داشتیم فعالیت‌های خوبی را در مدارس پیگیری و اجرایی کردیم شامل جشنواره‌های مختلف فرهنگی- هنری با موضوع جشن دوستی با آب، جشنواره فراگیری نخستین واژه آب، برگزاری مسابقات نقاشی ، تشکیل گروههای حامیان آب ، آموزش مربیان و اولیای مدارس، تهیه وتوزیع محصولات فرهنگی با درج شعارهای صرفه جویی در آب متناسب با سن دانش آموزان، هماهنگی درخصوص بازدید دانش آموزان از تاسیسات آبفا وآشنایی آنان باچگونگی استحصال آب، تقدیر از برگزیدگان مسابقات وتقدیراز مربیان حامی آب و نصب سایبان کولر وشیرآلات کاهنده آب در مدارس و سایر موارد…

گروه بعدی ما ائمه محترم جماعات و روحانیون محترم هستند که با هماهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد،ستاد اقامه نماز،ستاد برگزاری مراسم نمازجمعه،اداره تبلیغات اسلامی، مرکزخدمات حوزه های علمیه منطقه کاشان، و سایر مسئولین ذیربط به منظور تبیین اهمیت صحیح مصرف آب و پرهیز از اسراف کردن از منظر تعالیم دینی و درخواست از ائمه محترم جمعه و جماعات برای پرداختن به موضوع آب در مساجد و نماز جمعه، براساس تفاهم نامه های همکاری فی مابین جلسات متعددی را با این عزیزان برگزار کردیم و فعالیتهای تاثیرگذاری رو در مساجد،نمازجمعه وهیئات مذهبی شاهد بودیم.
گروه سوم دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی هستند که باز از طریق انعقاد تفاهم‌نامه (با دانشگاه‌کاشان،دانشگاه آزاد،دانشگاه جامع علمی کاربردی وسایر دانشگاهها )که معمولا در قالب ارائه پروژه های تحقیقاتی، برگزاری جلسات هم اندیشی و همایش های تخصصی ، بازدیدهای علمی وسایر موارد با ما همکاری نمودند.
راهکار بعدی ما استفاده از ظرفیت بسیج بود، باز از طریق انعقاد تفاهم نامه با مرکز بسیج اساتید دانشگاه های کاشان و حوزه بسیج ادارات کاشان از توان و ظرفیت نیروهای بسیجی در ادارات و دانشگاهها استفاده کردیم.
استفاده از ظرفیت وسایل ارتباط جمعی و شبکه‌های اجتماعی و خبرنگاران و اصحاب محترم رسانه در قالب نشست های خبری، برگزاری کارگاههای آموزشی، برگزاری تورهای یک روزه و بازدید از پروژه های در دست اجرای شرکت.
اجرای برنامه های آموزشی و فرهنگی(با موضوع آموزش شهروندی)در بوستان ها وپارکها با استفاده از ظرفیت هنرمندان،فضاسازی عمومی از طریق نصب بنر و اکران استند و بیلبورد در خیابان ها و میادین اصلی شهر با همکاری شهرداری.
استفاده از ظرفیت وتوانایی ngo ها وسازمانهای مردم نهاد(مثل جمعیت کویرسبز)
راه اندازی پویش های بانوی آب و آشنایی زنان خانه دار به عنوان عضو تاثیرگذار خانواده ازطریق توزیع بروشور بصورت خانه به خانه و برگزاری جشنواره های فرهنگی در فرهنگسراها
تهیه،تولید وپخش صدها مورد انیمیشن، موشن گرافی،تیزر و فیلم کوتاه در فضای مجازی، چاپ وتوزیع ده ها هزار بروشور وبسته های واشر آب و پرلاتور در اماکن عمومی ودولتی، مساجد، نمازجمعه وسایر موارد که فرصت پرداختن به اون نیست.
باز تقاضای ما از نخبگان فرهنگی، اساتید محترم حوزه و دانشگاه، فرهنگیان، هنرمندان ،خبرنگاران و اصحاب رسانه، نیروهای بسیجی و سایر اقشار مختلف جامعه این است که کمک کنن به ما، (ما دفتری را داریم تحت عنوان دفتر توسعه مدیریت و تحقیقات زیرمجموعه معاونت منابع انسانی وتحقیقات آبفای کاشان)اساتید معظم،دانشجویان و نخبگان علمی که طرحهای تحقیقاتی دارند می تونند با مراجعه حضوری به ستاد آبفا و یا از طریق پورتال شرکت طرح ها وایده هاشون در زمینه مدیریت مصرف بهینه آب را ارائه کنند، قطعا همکاران ما از نظرات و پیشنهادات برتر در این زمینه استقبال واستفاده خواهندکرد.
…وضعیت منابع آبی و شرایط بارندگی ها رو را برسی کردیم، متاسفانه شرایط خوبی را در گذشته نداشتیم و وضعیت بهتری رو هم در آینده نخواهیم داشت، و اون هم به خاطر پدیده تغییر اقلیم هست و ما ناچار به سازگاری خود با این شرایط هستیم، بنابر این تنها راه برون رفت از مشکلات ناشی از کم آبی (سازگاری با کم آبی و مدیریت مصرف بهینه آب هست)، ما باید نوع نگرش و رفتارمون رو نسبت به آب به عنوان کالایی ارزان قیمت که همیشه در دسترس هست تغییر بدیم ،که خوشبختانه اکثر مردم هم به اون واقف هستند و تعداد زیادی از مشترکین ما جزء مشترکین خوش مصرف هستند و مصرف آب منازل خودشون رو مدیریت میکنند.
ذکر این نکته رو هم ضروری میدونم که صرفه جویی به معنای مصرف نکردن نیست، بلکه به معنای جلوگیری از مصارف غیرضروری بویژه در زمان پیک مصرف و ماههای گرم سال است.
بلاخره برای زندگی روزمره نیاز به آب هست و قرار نیست مردم خودشون رو به زحمت بیاندازد.
با یکسری از راهکارهای ساده می تونیم مصرف آب رو به میزان قابل توجهی کاهش بدیم و هم کمک کنیم به جلوگیری از کمبود، افت فشار یا قطعی آب و هم به اقتصاد خانواده، که اخیراً هم بحث طرح آب امید مطرح شده که دوستان ما در حوزه معاونت خدمات درآمد و مشترکین هم در این برنامه به اون اشاره کردند.
بنابراین با ۱۰ تا۲۰ درصد صرفه جویی می تونیم به راحتی و بدون هیچ مشکلی پیک مصرف را پشت سر بگذاریم و ان شاالله از تابستان عبور کنیم.
راهکارهایی رو هم برای مصرف بهینه آب یا اصطلاحا مدیریت مصرف تعریف کردیم که به علت کمبود وقت من به اون اشاره نمیکنم، البته این موارد در قالب تیزر، انیمیشن، موشن گرافی از طریق رادیو وشبکه های مجازی پخش شده که فقط من باتوجه به اهمیت موضوع به یک مورد از اونها که کولرهای آبی هست اشاره میکنم.

۱-کولرها مصرف کننده های عمده ای هستند ، هر کولر آبی روزانه حدود۲۰۰تا۳۰۰ لیتر آب مصرف می کنه و در فصل گرم و با شروع فعالیت کولرها حدود ۲۶ % افزایش در مصرف آب داریم .
بنابراین کنترل نمودن شناور و مخازن کولرها لازم است و در صورت نشتی حتما” نسبت به رفع عیب اقدام گردد.
راهکاربعدی که خیلی موثره استفاده از سرشیرهای کاهنده آب(درفشان یا پرلاتور) وتعویض سردوشهای کاهنده آب هست که میتونه کاهش۳۰تا۴۰درصدی مصرف آب رو داشته باشد.