صنعت برق حرارتی در آستانه دگرگونی مبتنی بر تحول دیجیتال است

مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با تاکید بر اینکه هوش مصنوعی رابطه مستقیمی با بهره‌وری در صنعت تولید برق حرارتی دارد، گفت: برای دستیابی به این مزایا بایستی نقشه راه جامع برای پیاده‌سازی هوش مصنوعی در این صنعت تدوین و اجرا شود.

به گزارش برقاب،  پایگاه خبری برق حرارتی، عبدالرسول پیشاهنگ در نخستین همایش بکارگیری هوش مصنوعی در بخش تولید صنعت برق با تاکید بر اینکه نیروگاه‌های فسیلی همچنان نقش حیاتی در تامین برق جهان دارند، افزود: هوش مصنوعی پتانسیل متحول کردن نحوه تولید برق، افزایش کارایی، کاهش و جلوگیری از هزینه­های غیرقابل پیش‌بینی، جلوگیری از خطرات احتمالی، ارتقای پایداری و انعطاف‌پذیری شبکه برق و کاهش انتشار آلاینده‌ها را دارد و گامی در جهت دستیابی به آینده‌ای پایدارتر، کارآمدتر و هوشمندتر در این حوزه محسوب می‌شود.
وی با بیان اینکه هوش مصنوعی رابطه مستقیمی با بهره‌وری در صنعت تولید برق حرارتی دارد، ادامه داد: صنعت برق حرارتی در آستانه دگرگونی بزرگی مبتنی بر تحول دیجیتال است. تحولاتی همچون استفاده از فناوری‌های نوظهور مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، کلان‌داده، تحلیل داده‌ها و چاپگرهای سه بعدی برای ارتقای کارایی، پایداری و انعطاف‌پذیری نیروگاه‌ها در حال ارتقاست.
پیشاهنگ با اشاره به انواع کاربردهای هوش مصنوعی صنعتی در حوزه نگهداری پیش‌بینی کننده، کنترل کیفیت، رباتیک، بهینه‌سازی فرآیند و زنجیره تامین، گفت: در حوزه صنعت تولید برق حرارتی نیز هوش مصنوعی کاربردهای فراوانی در زمینه پایش و کنترل نیروگاهی، مدیریت دارایی، برنامه‌ریزی و راهبری کلان، مدیریت زنجیره تامین و برنامه‌ریزی و راهبری کلان خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی بهینه‌سازی فرآیندهای تولید، پیش‌بینی و نگهداری و مدیریت شبکه برق را از مزایای استفاده از هوش مصنوعی در صنعت تولید برق برشمرد و افزود: استفاده از هوش مصنوعی در حوزه بهبود راندمان و افزایش کارایی کمک مهمی به بخش کنترل احتراق، کنترل توربین، مدیریت سیستم‌های خنک‌کننده، بهینه‌سازی عملکرد نیروگاه، مدیریت ریسک، مدیریت سوخت و کاهش انتشار آلاینده‌ها خواهد کرد.
وی ادامه داد: در حوزه پیش‌بینی و نگهداری نیز استفاده از هوش مصنوعی کمک موثری در بخش مدیریت نگهداری و تعمیرات، تشخیص و رفع عیوب، پیش‌بینی خرابی تجهیزات، مدیریت انبار، برنامه‌ریزی تعمیرات و نگهداری و کاهش هزینه‌ها خواهد شد.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی اضافه کرد: در حوزه مدیریت شبکه برق نیز ورود هوش مصنوعی اثرات بسیار موثری در حوزه پیش‌بینی و مدیریت تقاضا، مدیریت شبکه، افزایش پایداری، بهبود تصمیم‌گیری و مبارزه با هدر رفت برق خواهد داشت.
پیشاهنگ ادامه داد: توسعه و آموزش نیروی انسانی متخصص در حوزه هوش مصنوعی صنعت برق، حمایت از تحقیق و توسعه در حوزه هوش مصنوعی صنعت برق، تدوین و اجرای استراتژی هوش مصنوعی در صنعت برق، ترویج فرهنگ استفاده از هوش مصنوعی در صنعت برق، استفاده از هوش مصنوعی برای حل چالش‌های کلیدی صنعت برق و تنظیم‌گری و نظارت بر کاربرد هوش مصنوعی در صنعت برق از جمله چشم‌اندازهای حوزه هوش مصنوعی در قالب برنامه‌های آتی است.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که هوش مصنوعی به تکامل خود ادامه می‌دهد، شاهد تحولات شگفت‌انگیزی در نحوه تولید، انتقال و توزیع برق خواهیم بود و به سمت شبکه‌ای هوشمندتر، پایدارتر و انعطاف‌پذیرتر حرکت خواهیم کرد.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با اشاره به اینکه هوش مصنوعی پتانسیل قابل‌توجهی برای متحول کردن صنعت برق حرارتی با ارتقای کارایی، پایداری و انعطاف‌پذیری آن دارد، گفت: با این حال برای دستیابی به این مزایا لازم است یک نقشه راه جامع برای پیاده‌سازی هوش مصنوعی در این صنعت تدوین و اجرا شود.
پیشاهنگ بیان کرد: با همکاری و مشارکت تمامی دستگاه‌های اجرایی ذیربط می‌توان انتظار داشت که هوش مصنوعی در برنامه هفتم توسعه نقش موثری در تحول صنعت برق کشور ایفا کند و به ارتقای کارایی، پایداری، انعطاف‌پذیری و به توسعه پایداری این صنعت کمک کند.