رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی:

۱۴۵ هزار هکتار در استان اصفهان درگیر فرونشست زمین است

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: ۱۴۵ هزار هکتار در محدود اصفهان و شهرهای اطراف آن درگیر فرونشست زمین است که میزان نشست ۳۵۰۰ هکتار آن ۱۰ سانتیمتر در سال است.

به گزارش اداره ارتباطات رسانه ای شهرداری اصفهان، علی بیت‌اللهی در اجلاس مدیریت منابع آب فلات مرکزی ایران با عنوان بدون تأخیر با بیان اینکه فرونشست اصفهان مسئله ای ملی است، اظهار داشت: فرونشست زمین یک امر محدود و قابل کنترل است؛ در تمامی استان‌ها فرونشست زمین داریم حتی فرونشست در استانی مانند گیلان نیز رخ داده، از این رو الگویی که برای کنترل فرونشست اصفهان اجرا شود می‌تواند برای کشور پایلوت باشد.

او فرونشست زمین را خطری مهلک دانست و افزود: شاید بتوان خسارت کشاورزی را جبران کرد اما خسارت فرونشست و تخریب خانه‌های مسکونی اصفهان را نمی‌توان نادیده انگاشت، چنانکه از حیث زلزله شهر اصفهان در خط متوسط قرار دارد اما با شرایط کنونی زلزله قادر است قدرتی ۷ ریشتری برای اصفهان داشته باشد.

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه بناهای تاریخی و تمدنی و شرایطی فرهنگی و اجتماعی حیات مردم این منطقه در گروی جاری شدن آب در بستر زاینده‌رود است، ابراز داشت: فرونشست زمین افت تدریجی آب زیر زمینی است اما ریزدانه و درشت دانه بودن خاک این پدیده را تشدید می‌کند، چنانکه تجربیات ما در کشور نشان می‌دهد به ازای یک متر افت آبخوان بین یک سانتیمتر فرونشست اتفاق می‌افتد.

او با اشاره به اینکه در سراسر استان‌های کشور فرونشست وجود دارد، افزود: استان خراسان رضوی چهار برابر پهنه استان اصفهان فرونشست دارد اما ریسک فرونشست اصفهان ۱۰ برابر فرونشست خراسان رضوی است.

به گفته بیت اللهی فرونشست کلانشهر اصفهان نه تنها در ایران بلکه در دنیا کم سابقه است.

او با بیان اینکه فرونشست اصفهان بسیار پیچیده و نامتقارن است، گفت: سنگ کف و بستر اصفهان شیب دار است و سمت زاینده رود به سمت شمال شهر شیب دارد، بنابراین اگر زاینده رود که چشمه اصلی این آبخوان است جاری نباشد زیر شهر زودتر خالی می‌شود.

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه چشمه تغذیه کننده آبخوان اصفهان به ناگهان خشک شده است، ادامه داد: فرونشست در گستره کلانشهری رخ داده که قدمت تاریخی دارد و باید توجه داشت که آثار تاریخی قابل نوسازی نیست و این خطری برای تاریخ کشور است.

او با اشاره به وجود صنایع آب بر بسیار گسترده در اصفهان و انتقال ۲ میلیارد متر مکعب آب از این استان به استان‌های مجاور، اظهار داشت: برغم شرایط موجود اما امیدواری وجود دارد که فرونشست زمین در اصفهان با ظرفیت علمی و درایت این استان کنترل شود.

بیت‌اللهی با بیان اینکه خطرات نشست نامتقارن شرایط اصفهان را بسیار پیچیده می‌کند، تصریح کرد: براساس مطالعات انجام شده ۱۴۵ هزار هکتار در محدوده اصفهان و شهرهای اطراف آن درگیر فرونشست است، اظهار کرد: نرخ فرونشست ۳۵۰۰ هکتار آن بالای ۱۰ سانتیمتر در سال است.

او تصریح کرد: تمام مدلسازی‌ها نشان می‌دهد اگر همه چاه‌های دشت اصفهان- برخوار را خاموش کنیم و زاینده‌رود را جاری نکنیم ثمری نخواهد داشت؛ هرچند در کنترل فرونشست برداشت از چاهها را باید کنترل کرد و این مهم باید یک پارامتر باشد.

بیت اللهی با بیان اینکه جمعیتی ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفره در زون فرونشست اصفهان اسکان دارد، خاطرنشان کرد: هشت ایستگاه آتش نشانی، ۳۲۸ مسجد، ۳۷ کتابخانه، ۲۸۵ مدرسه و ۱۱۸ مرکز درمانی در زون فرونشست اصفهان قرار دارد.

او با بیان اینکه هم‌ اقدامات کنترلی و هم اقدامات سازه‌ای باید برای مدیریت فرونشست اصفهان صورت گیرد؛ تأکید کرد: برای مثال اکنون در محدوده راه آهن اصفهان شیراز ۹ متر شکاف دیده شده است و یا شرایط در فرودگاه شهید بهشتی به گونه‌ای است که امکان تاخیر را به ما نمی‌دهد.

بیت اللهی با بیان اینکه برنامه‌ای براساس تجربیات کشورها در زمینه کنترل فرونشست تهیه شده، گفت: در شانگهای چین و تگزاس آمریکا فرونشست زمین را کنترل کردند یا توکیو در ژاپن ۱۲ سانتیمتر در سال فرونشست داشت که اکنون به صفر رسیده است.

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه در برنامه ارائه شده از سوی بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی۲۲ طرح در نظر گرفته شده است، گفت: پایش فرونشست، دبی آب‌خوان و تأمین حداقلی آب برای تغذیه آبخوان، کنترل بندهای بالادست حوضه زاینده‌رود و بازنگری در کارآیی آنها از جمله بخش‌های این طرح است.

او با بیان اینکه این طرح آماده بوده و اجرای این طرح‌ها برای کنترل فرونشست اصفهان ضروری است، خطاب به استاندار اصفهان گفت: خطر فرونشست در محدوده خطوط نیرو در بخش مهیار مورد توجه باشد زیرا یک شبکه برق سراسری است.