تفاوت کابل cat5 و cat6

کابل cat5 چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ آیا cat6 در مقایسه با cat5 از ویژگی‌های بالاتری برخوردار است؟ تفاوت کابل cat5 و cat6 شامل چه مواردی می‌شود؟ این‌ها از جمله سوالاتی هستند که برای برقراری اتصالات شبکه‌های مخابراتی با آن‌ها مواجه می‌شوید. چنانچه تا کنون به پاسخ سوالات فوق دست نیافته‌اید، توصیه می‌کنیم این مطلب […]

کابل cat5 چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ آیا cat6 در مقایسه با cat5 از ویژگی‌های بالاتری برخوردار است؟ تفاوت کابل cat5 و cat6 شامل چه مواردی می‌شود؟ این‌ها از جمله سوالاتی هستند که برای برقراری اتصالات شبکه‌های مخابراتی با آن‌ها مواجه می‌شوید. چنانچه تا کنون به پاسخ سوالات فوق دست نیافته‌اید، توصیه می‌کنیم این مطلب را با دقت بخوانید. آنچه که در ادامه مطرح شده‌است، بیان تعاریف جداگانه از دو کابل cat5، cat6 و بررسی تفاوت‌های میان آن دو است.

کابل cat5 چیست و چه کاربردی دارد؟

به‌منظور بررسی تفاوت کابل cat5 و cat6، در وهله اول به تعریف کابل cat5 و کاربردهایش می‌پردازیم. Cat5 که سال‌های زیادی از آن برای متصل شدن به اینترنت استفاده می‌شد، دارای ۴ زوج رشته سیم مسی است که دو رشته از آن‌ها برای ارسال، دو رشته برای دریافت اطلاعات و ۴ رشته دیگر برای نویزگیری استفاده می‌شوند. رشته سیم‌های موجود در ساختار cat5 در دو نوع شیلدار یا STP و بدون‌شیلد یا UTP تقسیم‌بندی می‌شوند.

پیچ‌ و‌ تابی که در این نوع از کابل‌های شبکه وجود دارد، در مقایسه‌با نسل قدیمی خود بیشتر است. استفاده از کابل cat5 برای پشتیبانی تا سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه امکان‌پذیر بوده و با توجه به اینکه دارای فرکانس ۱۰۰ مگاهرتز است، به‌کارگیری از آن تا فاصله ۱۰۰ متری بدون‌ مشکل خواهد بود. در حال‌ حاضر استفاده‌ از cat5 در منازل و مودم‌های خانگی کاربرد بیش‌تری دارد.

کابل cat6 چیست و چه کاربردی دارد؟

حال‌که با تعریف و کاربرد کابل cat5 آشنا شدید، یک قدم به‌ بررسی تفاوت کابل cat5 و cat6 نزدیک‌تر می‌شویم. Cat6 که مخفف‌ عبارت category 6 محسوب می‌شود، نوعی کابل شبکه بوده که در مقایسه‌با نسل قبلی خود یعنی کابل cat6 از ویژگی‌های قابل‌ملاحظه‌ای برخوردار است. این نوع از کابل‌های شبکه نیز در ساختار خود دارای ۸ رشته سیم مسی هستند که ۲ زوج برای ارسال و دریافت اطلاعات قرار گرفتند.

 

تفاوت-کابل-cat5-و-cat6

 

ویژگی اصلی و قابل‌توجه کابل cat6 که مورد توجه بسیاری‌ از کاربران شبکه‌های کامپیوتری قرار گرفته، سرعت آن بوده که قابلیت پشتیبانی اتصال اترنت تا سرعت ۱۰ گیگابایت در یک ثانیه را دارد. نکته مهمی که برای دست یافتن‌ به سرعت ۱۰ گیگابایتی باید به آن توجه داشته باشید، فاصله است.

به عبارت دیگر، چنانچه از کابل cat6 در یک فاصله ۱۰۰ متری استفاده کنید، حداکثر سرعتی که به آن دست خواهید یافت، ۱ گیگابایت بر ثانیه است. علت کاهش سرعت در فاصله‌های زیاد به تداخل مغناطیسی ربط دارد.

برای پشتیبانی تا سرعت ۱۰ گیگابایتی، لازم است از کابل فوق در فاصله‌ ۳۷ تا ۵۵ متر استفاده کنید. نکته دیگری که بهتر است درباره این نسل از کابل‌های شبکه بدانید، قابلیت انتقال سیگنال تا فرکانس ۲۵۰ مگاهرتز است.

تفاوت کابل cat5 و cat6

در بخش‌های گذشته تعریف دقیقی از دو نسل کابل‌های شبکه یعنی کابل cat5 و cat6 گفتیم. حال‌ که با مفاهیم این دو کابل آشنا شدید، اکنون زمان آن رسیده تا به بررسی چند تفاوت کابل cat5 و cat6 نیز بپردازیم. بدون شک با آگاهی از تفاوت‌های میان این دو، بهتر می‌توانید کابل شبکه مورد نظر خود را انتخاب کنید. تفاوت‌های مهم میان دو کابل cat5 و cat6 عبارتند از:

تفاوت-کابل-cat5-و-cat6

ساختار درونی

یکی‌از تفاوت‌های مهم دو کابل cat5 و cat6، مربوط‌ به ساختار درونی آن‌ها است. اگر ساختار داخلی این دو کابل را با دقت بررسی کنید، متوجه خواهید شد که در کابل‌های cat6، برای آنکه نویزگیری به شکل بهتری انجام شود، بین هر دو زوج سیمی که در این کابل وجود دارد، فویل قرار داده شده‌ است.

قرار دادن فویل علاوه‌بر آنکه در کم شدن نویز موثر است، در بهبود کیفیت انتقال نیز تاثیر می‌گذارد. بد نیست بدانید که قطر کابل در cat6 نسبت‌ به cat5 بیشتر شده که این عامل سبب عملکرد بهتر کابل در مسافت‌های طولانی می‌شود.

کانکتور یا سرسیم‌ها

برای آنکه بتوانید دو کابل cat5 و cat6 را به کارت شبکه وصل کنید، لازم است از کانکتورهای مخصوص RJ-45 استفاده کنید. شاید با خود فکر کنید که برای اتصال دو کابل فوق به کارت شبکه می‌توان از یک سر سیم مشابه استفاده کرد.

این در حالی است که میان دو کانکتور کابل cat5 و cat6 تفاوت‌هایی وجود دارند. اگر به کانکتور کابل cat5 دقت کنید، متوجه خواهید شد ۸ سوراخ آن در یک امتداد قرار گرفته‌اند. در حالی که ۴ تا از سوراخ‌های کانکتور کابل cat6 به‌صورت یک در میان بالاتر و در امتداد صاف قرار دارند.

پهنای باند و سرعت انتقال

مهم‌ترین تفاوت کابل cat5 و cat6 را باید در سرعت انتقال داده‌ها دانست. اگرچه هر دوی این کابل‌ها از لحاظ تعداد و جنس زوج رشته سیم‌ها یکسان هستند، اما از لحاظ عملکرد در انتقال داده‌ها تفاوت قابل‌توجهی دارند. پیشتر اشاره کردیم که کابل cat5 قابلیت پشتیبانی تا سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و کابل cat6 قابلیت پشتیبانی تا سرعت ۱۰ گیگ بر ثانیه را دارد.

افت ولتاژ

از دیگر تفاوت‌های بین دو نسل مختلف از کابل‌های شبکه یعنی کابل cat5 و cat6 که بهتر است با آن آشنا شوید، افت ولتاژ است. در حال حاضر شاهد افت ولتاژ بسیار کمتری در کابل‌های نسل cat6 در مقایسه با کابل‌های cat5 خواهید بود.

کابل cat5 یا cat6، کدام یک را بخریم؟

اکنون با تفاوت کابل cat5 و cat6 از جنبه‌های مختلفی آشنا شدید. بنابراین بهتر می‌توانید به این سوال که کدام‌یک از دو کابل فوق برای شما مناسب‌تر است، پاسخ دهید.

در حقیقت شما باید کابل خود را با توجه به نوع شبکه و نیازی که دارید تهیه کنید. با توجه به تفاوت‌هایی که ارائه شد، چنانچه نیاز به سرعت بالایی در انتقال داده دارید و برایتان اهمیت دارد که داده‌ها به‌درستی منتقل شوند، بهتر است از کابل cat6 استفاده کنید.

پهنای باندی که در کابل شبکه category 6 وجود دارد سبب شده تا کاربر بتواند داده‌ها را با سرعت بیشتری منتقل کرده و به‌دلیل وجود فویل در میان زوج رشته سیم‌ها، انتقال داده‌ها با خطای کمتری صورت می‌گیرد.

 

تفاوت-کابل-cat5-و-cat6

 

نکته دیگری که هنگام انتخاب نوع کابل مورد نیاز بایستی به آن توجه داشته باشید، این است که آیا به انتقال داده‌های تصویری نیاز دارید یا خیر؟ چنانچه در شبکه خود از VOIP استفاده کرده و داده‌های تصویری به دفعات زیاد منتقل می‌کنید، بهتر است کابل cat6 را برای این کار مورد استفاده قرار دهید. اگر شبکه انتقال شما کوچک بوده و سرعت انتقال داده‌ها برای شما اهمیت زیادی ندارد، استفاده از کابل cat5 نیز پاسخگوی نیاز شما است.

نکات مهم در مورد کابل‌های cat5 و cat6

  • کابل‌های cat5 و cat6 دارای نوع ارتقایافته‌ای با نام cat5E و cat6E هستند.
  • همان‌طورکه در موارد تفاوت کابل cat5 و cat6 بیان شد، کابل cat6 دارای فویل است که در برابر تداخل مورد استفاده قرار می‌گیرد. از رایج‌ترین آن‌ها، اسپیلاین است که از آن به‌عنوان جداکننده زوج رشته سیم یاد می‌شود.
  • دو کابل cat5 و cat6 از لحاظ ضخامت نیز با یکدیگر متفاوت هستند.
  • رشته‌ سیم‌های موجود در ساختار درونی کابل‌ها از جنس مس هستند. هرچقدر مس به‌کاررفته در سیم‌ها خالص‌تر باشد، شاهد کیفیت بیشتری در انتقال داده‌ها و افت ولتاژ کمتری خواهید بود.

سخن پایانی

برای آنکه بتوانید نوع کابل مورد نیاز خود برای متصل‌شدن‌به شبکه را بهتر انتخاب کنید، لازم است تا انواع کابل‌های شبکه را بشناسید. در این مطلب سعی کردیم به‌ بررسی دقیق دو کابل cat5، cat6 و تفاوت کابل cat5 با cat6 بپردازیم. اینکه کدام یک را انتخاب کنید، کاملا به نیاز شما و بودجه‌ای که در نظر گرفته‌اید، وابسته است.

با بررسی دقیق‌تر تفاوت‌های میان دو کابل cat5 و cat6 بهتر می‌توانید نوع کابل مورد نظر خود را به عنوان یک برقکار حرفه‌ای انتخاب کنید.

سوالات متداول

  1. تفاوت cat5 و cat6 چیست؟

تفاوت کابل cat5 و cat6 در موارد گوناگونی همچون ساختار درونی، سرعت انتقال داده، فرکانس، افت ولتاژ و … است. اما مهم‌ترین این تفاوت‌ها را باید در سرعت انتقال داده دانست.

  1. تفاوت سوکت cat5 و cat6 چیست؟

اگرچه برای اتصال هر دو کابل cat5 و cat6 ‌به کارت شبکه نیاز به کانکتور RJ-45 است؛ اما سوکت‌های مورد استفاده در این دو متفاوت هستند. تفاوت سوکت‌های این دو کابل در نحوه قرارگیری سوراخ‌ها است. برای کابل cat5 باید از سوکتی استفاده کرد که تمام ۸ سوراخش در یک امتداد صاف قرار گرفته باشند.