توسعه زیرساخت آب یزد با اجرای مخازن جدید و تقویت شبکه آبرسانی استان

توسعه زیرساخت آب یزد با اجرای مخازن جدید و تقویت شبکه آبرسانی استان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد از اجرای گسترده پروژه‌های ذخیره، انتقال و آبرسانی در شهرها و روستاهای استان خبر داد.

به گزارش برقاب و روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان یزد، جمعی از خبرنگاران رسانه‌های ملی به همراه مدیرعامل و تعدادی از معاونان این شرکت، با هدف توسعه زیرساخت آب یزد از پروژه‌های مخزن ذخیره صفائیه، مخزن غدیر، طرح بزرگ آبرسانی شهر میبد و مخزن ۵ هزار مترمکعبی شهر اردکان بازدید به عمل آوردند.

در جریان این تور رسانه‌ای، جلال علمدار مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت پروژه‌های ذخیره‌سازی و انتقال آب، به تشریح چالش‌ها و الزامات توسعه زیرساخت‌های آبی استان پرداخت و اظهار کرد: هم‌اکنون حدود ۱۰۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب در سطح استان در حال احداث است. وی افزود: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا چهار سال گذشته، ظرفیت مخازن شهر یزد حدود ۱۲۰ هزار مترمکعب بوده که طی چهار سال اخیر، ۱۷۰ هزار مترمکعب به این ظرفیت افزوده شده است.

علمدار با تأکید بر وابستگی بالای استان یزد به منابع آب انتقالی گفت: به دلیل محدودیت شدید منابع زیرزمینی، حدود ۵۰ درصد آب مصرفی استان از طریق انتقال آب از کوهرنگ تأمین می‌شود و توسعه مخازن ذخیره، نقش تعیین‌کننده‌ای در افزایش تاب‌آوری شبکه آبرسانی دارد. به گفته وی، با بهره‌برداری از مخازن جدید، امکان تأمین آب برای مدت ۳۶ تا ۴۰ ساعت در صورت بروز اختلال در خطوط انتقال فراهم می‌شود.

مدیرعامل شرکت آبفای استان یزد با اشاره به اجرای پروژه رینگ شهری یزد خاطرنشان کرد: از مجموع ۱۶۰ کیلومتر عملیات لوله‌گذاری این طرح، تاکنون حدود ۵۰ درصد آن به انجام رسیده است؛ پروژه‌ای که تأثیر قابل توجهی در یکنواخت‌سازی فشار و کیفیت آب در سطح شهر خواهد داشت. وی افزود: بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، مخازن ذخیره در حال ساخت تا پایان سال جاری و خطوط انتقال رینگ بزرگ شهر یزد تا پایان سال ۱۴۰۷ وارد مدار بهره‌برداری خواهند شد.

علمدار در ادامه به اعتبارات مورد نیاز این پروژه‌ها اشاره کرد و گفت: برای تکمیل طرح‌های در دست اجرای رینگ شهری یزد، بیش از سه هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که تاکنون حدود یک‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن تأمین و هزینه شده است.

وی تعداد مشترکان آب استان را حدود ۶۵۰ هزار اشتراک اعلام کرد و افزود: بر اساس استانداردهای موجود، به ازای هر اشتراک باید یک مترمکعب ظرفیت مخزن ذخیره وجود داشته باشد، در حالی که استان یزد همچنان با کمبود ظرفیت ذخیره آب مواجه است.

مدیرعامل شرکت آبفای استان یزد علاوه بر توضیحات مربوط به توسعه زیرساخت آب یزد با اشاره به وضعیت مطلوب مدیریت مصرف آب در شهرهای استان تصریح کرد: با وجود اقدامات انجام‌شده، برای تأمین پایدار آب در روستاها، به‌ویژه در شرایط کاهش بارندگی و خشکسالی، همچنان نیاز به استفاده از منابع جایگزین و آب انتقالی وجود دارد.

وی در تاکید بر اهمیت توسعه زیرساخت آب یزد ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۳۰۰ روستای استان یزد به دلیل کمبود منابع آب محلی، از طریق آبرسانی سیار تغذیه می‌شوند و بخش قابل توجهی از قنوات و چاه‌های روستایی با کاهش جدی میزان آبدهی مواجه شده‌اند.

علمدار با اشاره به نتایج اقدامات مدیریت مصرف اظهار کرد: طی تابستان امسال، مصرف آب در استان یزد حدود ۷ تا ۸ درصد کاهش داشته که این موفقیت حاصل مدیریت بهره‌برداری از مخازن و شبکه توزیع، اجرای برنامه‌های فرهنگی، اطلاع‌رسانی هدفمند و افزایش سطح آگاهی عمومی با همکاری دستگاه‌های اجرایی بوده است.

وی با تأکید دوباره بر نقش حیاتی آب‌های انتقالی خاطرنشان کرد: حدود ۵۰ درصد آب مصرفی استان از خارج از حوزه تأمین می‌شود و هرگونه اختلال در خطوط انتقال، می‌تواند مستقیماً روند تأمین آب شهرها و روستاهای استان را تحت تأثیر قرار دهد.

مدیرعامل شرکت آبفای استان یزد در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره وضعیت کیفیت آب و احتمال بروز قطعی در تابستان آینده گفت: با توجه به افزایش میزان EC آب چاه‌ها به‌ویژه در شهرهایی مانند اردکان و یزد، ترکیب آب زیرزمینی با آب انتقالی در مخازن، نقش مؤثری در ارتقای کیفیت آب دارد. هدف‌گذاری ما علاوه بر توسعه زیرساخت آب یزد این است که با تکمیل مخازن ذخیره و اجرای کامل رینگ شهری، آبی با کیفیت یکنواخت در اختیار شهروندان قرار گیرد و با مدیریت صحیح، از بروز قطعی آب در تابستان پیشِ‌رو جلوگیری شود.

در ادامه این تور رسانه‌ای، خبرنگاران از مخزن غدیر بازدید کردند. علمدار در این باره توضیح داد: مخزن غدیر پیش از این دارای ظرفیت ۳۰ هزار مترمکعب بوده که با احداث مخزن جدید ۱۵ هزار مترمکعبی، ظرفیت آن افزایش می‌یابد. این پروژه با اعتباری حدود ۳۵ میلیارد تومان اجرا شده و بهره‌برداری از آن با هدف توسعه زیرساخت آب یزد در دهه فجر پیش‌بینی شده است.

وی همچنین به برنامه‌های مرتبط با نهضت ملی مسکن اشاره کرد و افزود: در استان یزد برای احداث حدود ۸۲ هزار واحد در قالب نهضت ملی مسکن برنامه‌ریزی شده که اجرای آن مستلزم ایجاد نزدیک به ۹۰۰ کیلومتر شبکه توزیع آب و ۸۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب است. تاکنون حدود ۲۵۰ کیلومتر از این شبکه‌ها اجرا شده و برای تأمین آب این واحدها، حدود ۶۰۰ لیتر در ثانیه آب مورد نیاز خواهد بود.

در بخش دیگری از این بازدید، داود مخلصی معاون بهره‌برداری و توسعه آب و فاضلاب استان یزد، در شهر اردکان با اشاره به شرایط خاص منابع آبی این منطقه اظهار کرد: منابع آب زیرزمینی اردکان به دلیل قرارگیری در انتهای دشت، از نظر کمی و کیفی نسبت به بسیاری از شهرهای استان با افت بیشتری مواجه شده و همین موضوع وابستگی این شهرستان به آب انتقالی از کوهرنگ و اهمیت توسعه زیرساخت آب یزد را افزایش داده است.

وی مجموع ظرفیت مخازن موجود اردکان را ۴۵ هزار و ۵۰۰ مترمکعب اعلام کرد و افزود: فرآیند اختلاط آب چاه‌ها با آب انتقالی کوهرنگ در این مخازن انجام می‌شود و در حال حاضر کیفیت آب شبکه توزیع در وضعیت استاندارد قرار دارد. همچنین پایداری مناسبی از نظر فشار و کیفیت آب در سطح شهر اردکان برقرار است.

مخلصی با تأکید بر لزوم افزایش ظرفیت ذخیره و ارتقای تاب‌آوری شبکه در زمان اوج مصرف گفت: مخزن جدید ۵ هزار مترمکعبی اردکان با پیشرفت فیزیکی حدود ۱۲ درصد و اعتباری نزدیک به ۶۰ میلیارد تومان در حال احداث است و طبق برنامه‌ریزی، ظرف ۱۴ ماه آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی هدف اصلی اجرای این پروژه‌ها را تأمین پایدار آب شرب شهر اردکان و پاسخ‌گویی مناسب به نیازهای بهداشتی و مصرفی در شرایط خاص و دوره‌های پیک مصرف عنوان کرد.

در پایان این تور رسانه‌ای، اصحاب رسانه از پروژه آبرسانی شهر میبد بازدید کردند. مجید دشتی مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان میبد با اشاره به جزئیات این طرح گفت: پروژه آبرسانی میبد از سال ۱۴۰۱ با اعتباری بالغ بر ۳۸۰ میلیارد تومان آغاز شده و تاکنون بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

وی افزود: این پروژه شامل احداث مخزن ۱۰ هزار مترمکعبی، اجرای ۱۹ کیلومتر خطوط جمع‌آوری و انتقال آب، تجهیز ۷ حلقه چاه و حفر و تجهیز یک حلقه چاه جدید است که با بهره‌برداری از آن، توان تولید آب شهر میبد حدود ۱۷۰ لیتر در ثانیه افزایش می‌یابد.

دشتی هدف اصلی این طرح را توزیع متعادل فشار آب، افزایش ظرفیت تولید و ارتقای کیفیت آب شرب عنوان کرد و گفت: با اجرای این پروژه، اختلاف فشار و کیفیت آب در محلات مختلف شهر به حداقل رسیده و حدود ۹۰ تا ۹۲ درصد مشترکان شهرستان میبد تحت پوشش این طرح قرار گرفته‌اند.

وی در پایان علاوه بر تاکید بر اهمیت توسعه زیرساخت آب یزد خاطرنشان کرد: با تکمیل نهایی پروژه، سطح کیفیت و پایداری تأمین آب شرب در شهرستان میبد به‌طور محسوسی ارتقا خواهد یافت.