اتلاف 55 درصدی آب در یزد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد با بیان این که 83 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود، گفت: این درحالی است که راندمان آب در این بخش 45 درصد است بنابراین 55 درصد آب استان در کشاورزی تلف می شود. «محمدمهدی جوادیان زاده» در حاشیه برگزاری نماز جمعه در یزد، به بیان آب […]

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد با بیان این که 83 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود، گفت: این درحالی است که راندمان آب در این بخش 45 درصد است بنابراین 55 درصد آب استان در کشاورزی تلف می شود.

«محمدمهدی جوادیان زاده» در حاشیه برگزاری نماز جمعه در یزد، به بیان آب و اهمیت صرفه جویی در آن پرداخت و اظهار کرد: شرکت آب منطقه ای یزد وظیفه تامین و حفاظت از منابع آب را برعهده دارد و تامین آب مطلوب و پایدار برای همه ذینفعان را از مسئولیت های خود می داند.

وی با اشاره به این که عمده دشت های استان یزد بحرانی شده است، گفت: استان یزد 19 دشت دارد که 16 دشت آن بحرانی است به این معنا که برداشت از آن بیشتر از میزان آبی است که هر سال وارد سفره ها می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد افزود: در حقیقت ما کل آبی که هر سال وارد دشت ها می شود را برداشت می کنیم و علاوه برآن بخشی از ذخایر چندین هزار ساله نیز مصرف می کنیم که این کار باعث شده سطح آب های زیرزمینی هر ساله نیم متر کاهش یابد.

وی خاطرنشان کرد: سالانه 730 میلیون متر مکعب آب وارد دشت های استان می شود.

جوادیان زاده تصریح کرد: از بیست سال پیش حدود 3 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب، کسری مخزن تجمعی داریم که اگر میزان مصرف سالیانه بخش شرب که 100 میلیون مترمکعب می باشد درنظر بگیریم به تعبیر دیگر یعنی به اندازه 32 سال آب شرب استان کسری مخزن در دشت های استان داریم.

وی راهکار جبران این کسری مخزن را اجرای طرح تعادل بخشی سفره های آب زیرزمینی دانست و بیان کرد: در این طرح باید سعی کنیم در مدت پنج سال از افت سفره های آب زیرزمینی جلوگیری کنیم و طی 15 سال بعد نیز سطح آب سفره ها کم کم افزایش یابد تا این کسری بیست ساله جبران شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد با بیان این که بارندگی های دو سال اخیر کسری مخزن را جبران نکرده است، گفت: این بارش ها تنها 60 میلیون مترمکعب کسری مخزن را جبران کرده است.

وی با اشاره به این که سند سازگاری با کم آبی استان به زودی جهت تصویب به مراجع ملی ارسال می شود، تصریح کرد: در سند سازگاری با کم آبی صرفه جویی در بخش کشاورزی بسیار مهم است به این دلیل که 83 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود در حالی که راندمان آب در این بخش 45 درصد است.

وی با بیان این که 55 درصد آب در بخش کشاورزی تلف می شود، اظهار کرد: راهکار اصلی جلوگیری از این تلفات، تغییر الگوی کشت است به نحوی که کشت ها از محیط باز به محیط بسته تغییر یابد، فناوری های نوین برای آبیاری بکار گرفته شود، کنتور هوشمند نصب شود و برای کشاورزان تحویل حجمی آب اجرا کنیم تا کل آب مورد نیاز خود را در طول یک سال استفاده کنند.

جوادیان زاده افزود: صرفه جویی در بخش صنعت نیز بسیار مهم است زیرا آب با کیفیت در این بخش مورد استفاده قرار می گیرد و از طرف دیگر نیز به دلیل توسعه شدید صنعت در استان، اگر نتوانیم مصرف صنایع را به خوبی کنترل کنیم بیشترین آسیب به خود صنایع استان آب وارد می شود.

وی در ادامه به لزوم صرفه جویی در بخش شرب اشاره کرد و گفت: اگر بخشی از جامعه به درستی آب را مورد استفاده قرار ندهند، قطعا بخش دیگر از آب با کیفیت محروم می شوند.

این مسئول افزود: اگر لوازم کاهنده مصرف در هر خانه ای نصب شود تا 40 درصد مصرف آب خانه کاهش می یابد بدون این که مشکلی برای مصرف کننده ایجاد شود.

وی در پایان گفت: ما آب شرب مورد نیاز را در اختیار داریم به شرط اینکه درست مصرف کنیم که اگر غیر از این باشد همیشه باید نگران پایداری شهرمان، استانمان و کشورمان باشیم.